MORE

Tips voor rustige darmen

Onrustige darmen?

Je darmflora bevat miljarden bacteriën. Samen zorgen ze voor je vertering en je immuunsysteem. Ook beschermen ze je tegen de opname van schadelijke stoffen. Goede en slechte bacteriën leven er samen. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord en de slechte bacteriën de overhand krijgen, worden je darmen onrustig.

Mogelijke oorzaken van onrustige
darmen zijn

stress

voeding (bijvoorbeeld op vakantie)

vermoeidheid

onevenwichtige voeding

medicatie zoals antibiotica

een bacterie of een virus

oudere leeftijd

Breng je darmen tot rust
met melkzuurbacteriën

Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar voor een gezonde darmflora. Je vindt ze terug in gefermenteerde voeding, zoals bepaalde soorten yoghurt, kefir, zuurkool en karnemelk.

Zijn je darmen onrustig, dan neem je best meteen een voedingssupplement met een optimale mix van gezonde melkzuurbacteriën.

“Ik heb altijd al gevoelige darmen gehad, tot ik Prolardii ontdekte. Ik neem dit voedingssupplement zodra ik voel dat het de verkeerde kant op gaat, en tot nu toe liet het me niet in de steek. Een aanrader!”

Didier (42) jaar

De getuigenissen op deze website zijn fictieve getuigenissen

Nog meer tips voor rustige darmen

Eet voldoende vezels

Vezels vormen een uitstekende voeding voor de gezonde bacteriën in de dikke darm en bevorderen de goede transit. Je vindt ze o.a. in fruit, groenten, volkorenproducten, peulvruchten, zaden en noten. Zorg voor variatie!

Drink water

Drink minstens 2 liter water per dag. Vocht en vezels zijn namelijk dikke vrienden: het vocht blaast de vezels op, zodat ze je hele darmstelsel schoon houden.

Eet minder suiker

Slechte bacteriën en schimmels zijn dol op geraffineerde suiker. Kies dus voor trage suikers uit groente, fruit en havermout, en vermijd snelle suikers uit frisdrank, koekjes en snoep.

Beweeg

Zorg elke dag voor minstens een half uurtje beweging. Dit hoeft geen topsport te zijn: neem wat vaker de trap of parkeer je auto wat verder. Vermijd ook om te lang na elkaar te zitten. Neem regelmatig een ‘beweegpauze’ als je een zittend beroep uitoefent.

Stop met roken en beperk alcohol

Beperk je alcoholgebruik en stop met roken. Roken en alcohol verhinderen dat de darmen gezonde voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen afvoeren.

Doen je darmen overuren?
Stop diarree met Tasectan*

Moet je heel vaak naar het toilet en is je ontlasting erg dun? Dan heb je diarree, en dat wil je graag snel oplossen. Neem daarom Tasectan: een snelle en mechanische oplossing die de natuurlijke darmbewegingen respecteert.

*Tasectan® is een medisch hulpmiddel dat gebruikt wordt om de fysiologische functies van de darmwand te herstellen.